Virus and Host    An Impossible Lovestory

Begin 2019 zijn wij, Linda Grool en Sabine Heetebrij van LenS Fotografie  een samenwerking aangegaan met het project Viruskenner*.  Een project om middelbare scholieren in binnen en buitenland kennis te laten maken met allerlei verschillende virusvormen en daar oplossingen voor te laten bedenken. Echt een enorm interessant en belangrijk project! Wij van LenS zouden daar een creatieve workshop aan toevoegen om naast de wetenschappelijke kant ook kinderen in creatieve zin na te laten denken over het virus. Eind 2019 hebben we daar een mooi programma voor samengesteld en in maart /april 2020 zouden we van start gaan... het liep allemaal anders. Want ineens waren we volledig in de ban van een echt virus! Alle emoties en onzekerheden die wij in voorbereiding op de workshop voor viruskenner hadden bedacht waren in de overtreffende trap aan de orde van de dag. Ineens ondervonden we aan den lijve wat het is om gevangen te zijn door een onbekend virus en wat voor emoties en gevoelens dat met zich meebrengt. Dat plaatst het werk dat wij in het kader van dit project gemaakt hebben in een ander licht. Maar, hoewel het een zware en sombere periode was, is het werk wat wij voor de serie Virus en Host hebben gemaakt allerminst somber.

Voor Viruskenner gingen we op zoek naar een manier om het begrip virus op een beeldende, creatieve manier weer te geven. Dat leidde tot vragen als: Wat is een virus, hoe ziet het er uit, wat doet het en hoe komt het tot stand? Maar ook andere zaken kwamen aan de orde, zoals: wat voor emoties roept een virus op? Wat doet het met mensen? Hoe kun je je dat op een creatieve manier verbeelden? We hebben dat individueel en als LenS fotografie gedaan.

Linda heeft zich vooral verdiept in het onbekende virus, wat is een virus, hoe ontstaat het, hoe beweegt het  en hoe vermenigvuldigt het zich? Dit soort vragen en de antwoorden daarop vormen de bouwstenen waarmee Linda vervolgens haar beelden vormgeeft. Zoals altijd in haar werk worden de beelden opgebouwd met verschillende lagen zelf-gefotografeerd  materiaal. Haar serie Virum Ignotum vertelt ze het verhaal van het virus.

Sabine heeft zich gericht op wat het virus bij mensen doet. Wat gebeurt er met je als je getroffen wordt door een virus? De basis voor de serie In Sickness and in Health zijn beelden die Sabine maakte van een dans gemaakt en geregisseerd door choreograaf Peter Leung van House of Makers. Peter regisseerde dansers Collin Walmsley, Tess Sturmann en Clara Superfine terwijl Sabine de bewegingen met de camera vastlegde. Deze beelden zijn verwerkt tot een moving image en stills hiervan vertellen het verhaal van de mens als de host van het virus.

Vervolgens zijn met delen van Linda's en Sabine's beelden weer nieuwe beelden samengesteld die het verhaal van de intieme relatie tussen het virus en de host vertellen. Een relatie die zwaar onder druk komt te staan. Het levert een klassiek liefdesverhaal op dat soms beangstigend, soms hoopvol, soms betoverend, soms verdrietig, soms ontregelend en soms uitdagend is.

 

Viruskenner is een initiatief van het Viroscience Lab en Cirion Foundation voor meer informatie kijk op www.viruskenner.nl.

Luistertip!
Voor de Medfacts popcast van Bob Krijnen en Joop Arends zijn wij geïnterviewd over onze fotoserie Virus and Host an impossible lovestory. In deze leuke en informatieve podcast hoor je alles over de totstandkoming van de Virus & Host serie, maar ook over LenS Fotografie. De podcast is te besluiten via: http://www.medicalinnovationcompany.com