In 2019 is LenS een samenwerking gestart met Viruskenner. Viruskenner is een initiatief van het Viroscience Lab en Cirion Foundation. Cirion Foundation wil wetenschap dichter bij jongeren en de rest van de samenleving brengen.

Viruskenner is een wedstrijd voor basisscholen en middelbare scholen om meer te weten te komen over (exotische) virussen. Hoe verspreiden deze virussen zich, wat doen ze in de mens of in een dier, hoe maken ze mensen ziek en vooral: hoe worden die mensen weer beter worden of kunnen we voorkomen dat ze ziek worden?

Viruskenner is actief in Nederland, Suriname, Indonesië, Senegal en vanaf editie 2019 ook in Italië. In 2018 namen 5000 leerlingen deel aan het project.

Net als virussen zijn kennis, bewustzijn en gedrag niet gebonden aan grenzen. Leerlingen gaan in teams aan de slag met de kennis die ze opdoen tijdens het project. De vraag is ‘Hoe wil ik deze kennis overbrengen’. Inhoud, creativiteit en/of innovatie en de sociale impact zijn de pijlers. Op de nationale finaledagen pitchen de teams van alle scholen met de beste ideeën tegen elkaar voor een professionele jury. Het project wordt afgesloten met de Viruskenner quiz: wie is de Viruskenner van het jaar?

LenS gaat in samenwerking met Viruskenner starten met een culturele tak. Hoe doen wij dat? Dat vertellen we binnenkort op onze website.....

Beelden gemaakt als start van het project, het project en de beelden zijn onder constructie